AKTUELNO

U Republici Srpskoj i Federaciji Bosni i Hercegovini juče su održani opšti izbori, a kandidat za srpskog člana predsedništva BiH Milorad Dodik sinoć je proglasio svoju pobedu, a kako je rekao prema obrađenim podacima očekuje i pobedu kandidatkinje SNSD-a Željke Cvijanović za mesto predsednika Republike Srpske.

Sagovornici Novog Jutra Televizije Pink jednoglasni su oceni da je pobeda Milorada Dodila čista i da su propali pokušaju rušenja Srpske, kao i da je ona u ovom trenutku Srpska čvršća nego ranije. A zašto je jučerašnji dan proglašen za sudbonosni kada je reč o Republici Srpskoj i da li će ovi izbori doneti neke značajne promene unutar BiH o ovoj temi govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, Dragomir Anđelković, politički analitičar, i istoričari Saša Adamović i Aleksandar Raković.

Foto: TV Pink Printscreen

Anđelković je rekao da je od Dejtona do danas Republika Srpska je imala više puta sudbonosne dane, jer je, kako kaže, bila više puta bila izložena ozbiljnim pokušajima mirnodobske agresije.

- Srpska je bila izložena pokušajima da se u miru nametne ono zašto se Sarajevo borilo u ratu. Znači centralizacija Bosne i Hercegovine. Sada smo ponovo imali takvo mešetarenje nekih zapadnih struktura, ali srećom odlazećih struktura. Ovaj put nismo imali toliki pritisak ključnih činilaca koji drže vlast u zapadnim zemljama. Tu je bilo raznih propalih diplomata koji čekaju da odu kući i u penziju, predstavnika istočnih nevladinih organizacija... Sve to zajedno, sa delom opozicije u Republic Srpskoj, stvorilo je jedan pokret koji je trebao da izazove, bilo je planirano ili se očekivalo, već iste noći protesti. Ali da bi protesti bili izazvani potrebno je rezultat koji je granični. Npr, da je Dodik pobedio sa 7.000 glasova, da je bilo 49 prema 51... Ali, Dodik je tijumfovao. U takvim okolnostima nema prostora za ozbiljne proteste. čak je i Ivanić morao odmah da prizna poraz – rekao je Anđelković i dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

- Na terenu se pokazalo da ne da nema sinergije efekta privlačenja novih glasova koji prevazilaze podršku novim kandidatima ili strankama u opoziciji, već je bilo i direktnih sukoba kolizije, šumova između PDP Ivanićevog i SDS-a Govedaricinog. Opozicija koja sama sa sobom nije raščistila šta hoće, koja nema dobre odnose ne može ni da iznedri ozbiljne proteste. Za Republiku Srpsku je vrlo bitno što je ovo prošlo vrlo mirno i što možemo da budemo sigurni da Republika Srpska stoji na čvršćim nogama...

Adamović je prokomentarisao da će američka ambasadorka u Sarajavu definitivno otići iz BiH, kao i da je ona deo jedne, kako je rekao, mračne Klintonističke prošlosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ona je globalista, ali naravno nije jedina koja se meša u izborni proces. to rade američki ambasadori i u drugim zemljama. nadam se da će njihov uticaj sa promenom administracije biti sve manji. To smo videli na nkoliko primera. Sa druge strane rezultati referenduma u Makedoniji, evo i rezultati izbora u Republic Srpskoj pokazali su da ta globalistička snaga do juče toliko moćna, rapidno opada i da oni više nemaju snage da urade ono što su radili. Naravno da su se umešali u izbore u Republici Srpskoj, a da su i na Srbiju vršili pritisak sve vreme da se srpsko državno rukovodstvo u te izbore ne meša. A zašto se ne bi mešala, kada je to naše pravo. Kada kažem mešali, to kažem pod znacima navoda, a radi se o odbrani Republike Srpske. Po Dejtonskom sporazumu i sporazumu Srpske i Srbije o specijalnim vezama naša je obaveza kao države da štitimo i da branimo Republiku Srpsku – naglasio je Adamović.

Miletić je istakao da se pokazuje u kontinuitetu da oni nemaju osećaj za srpski narod:

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni smatraju da u jednom trenutku mogu da kažnjavaju Srbe, a u drugom da kao podrže neku struju u Srbiji pa da realizuju neke svoje interese. Pogrešna politika u odnosu na srpski narod je dovela da region ne može da se reši lako. Ne možete da dođete do rešenja u regionu, ako zamarujete srpske interese. I ako sve one male narode, kreirane nove narode, stavljate ispred nečega što je neprirodno, a prirodno je da Srbi kao najbrojniji narod, najuticajniji i kao centralno pozicioniran na Balkanu, budu tretirani u najmanju ruku ravnopravno...

Raković je rekao da ne veruje da u Srpskoj može da dođe do nekog sukobljavanja u postizbornom ciklusu, jer je pobeda jasna.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sinoć mi je izgledalo kada su obe strane počele da najavljuju pobedu da može da dođe do skopskog scenarija, međutim danas je jasno da toga nema. Dodik je pobedio, Željka Cvijanović je pobedila, SNSD je ostvario veliki uspeh... Sada očekujemo od predsednika Dodika da nastavi koracima kojim je obećao u svojoj predizbornoj kampanji da idemo ka ujedinjenju Republike Srpske i Republike Srbije. Kada ćemo dotle stići ne zavisi samo od nas. Zavisi i od drugih okolnosti, ali to je bila njegova predizborna kampanja. To su predizborna obećanja. To je njegov stav. On je rekao da je to politika Srba za 21 vek i sad imamo pravo da na njega vršimo dobronameran pritisak da malo ubrzamo taj proces – zaključio je Raković.

#Bosna i Hercegovina

#Izbori

#Republika Srpska

'